Petržlen
Výhodou petržlenu je predovšetkým jeho spracovateľnosť, v kuchyni ho využijete celý, od koreňa až po list.
Koreňový petržlen je zelenina, ktorú nájdete spolu s mrkvou takmer na každej záhradke. Petržlen ďalej delíme na koreňový a listový. Veľmi často ju radíme medzi liečivé rastliny. Ich použitie je naozaj všestranné. Koreň využijete do polievok, omáčok alebo pri príprave nátierok, listy ako korenie k dochuteniu pokrmov.
V liečiteľstve má tiež svoje nezastupiteľné miesto, pretože znižuje krvný tlak, prispieva k liečbe obličkových ochorení, ochorení očí, posilňuje správnu srdečnú funkciu. Výsev a pestovanie semien tento koreňovej zeleniny nie je náročné, len je potrebné pamätať na to, že petržlen potrebuje k svojmu rastu dostatok vlhka a svetla.
Vňaťový petržlen najlepšie chutí čerstvý, dá sa ale aj usušiť a zamraziť. Jej listy obsahujú mnoho vitamínov a minerálov. Napríklad draslík, železo či horčík. U nás je ale hlavne vyhľadávaný kvôli vysokému obsahu vitamínu C.
Koreňový petržlen je obľúbenou koreňovou zeleninou, ktorá si nájde svoje miesto na každom záhone. Najčastejšie ho používame ako základ do omáčok a polievok. Je ale tiež skvelá príloha k mäsu v podobe pyré, alebo len pečená v trúbe.
Podkategórie
Overené našimi zákazníkmi
Pozrite si vybrané hodnotenia našich zákazníkov.
Všetko v poriadku.
Beáta O. 23.10.2024
cibuľky, ktoré som si objednala, boli veľmi pekne, a vyzerali v poriadku
Edita M. 16.10.2024
Rychlo a kvalitne.velka spokojnost
Robert B. 04.10.2024