Ako správne pestovať patizóny?
Chutí výborne, obsahuje množstvo minerálov a vitamínov, má málo kalórií a v kuchyni sa dá upraviť na mnoho spôsobov. Ak mu poskytnete vhodné podmienky, porastie ako z vody a plodí ako o závod.
Patizón je kultivarom tekvice obyčajnej alebo šparglovej – Cucurbita pepo, var. Cylindrica, od tekvice je však rozoznanie veľmi jednoduché. Patióon má diskovitý tvar plodu, na okrajoch zvlnený, bielej, žltej či zelenej farby.
Rastlina sa ale vzhľadom od tekvice takmer nelíši. Vyrastie do mohutnej liány, kde sa v úžľabí listov tvoria výrazné žlté kvety. Kvety zostávajú otvorené iba jeden deň a sú súčasne samčie a samičie na jednej rastline, nie je preto nutné pestovať kvôli opeleniu viacerých rastlín.
Na rast potrebujú dostatok priestoru, vsádzajú sa teda tam, kde nebudú utláčať ostatné rastliny a v pôde nájdu dostatok organických látok bohatých na dusík.
Ak v záhrade takú „záživnú“ pôdu nemáte, bude nutné dodať na stanovište rozležaný kompost, maštaľný hnoj alebo dopĺňať priebežne živiny špeciálnym hnojivom pre plodovú zeleninu.
Podobne náročné sú patizóny aj na zálievku. Milujú stálu vlhkosť pôdy a odporúča sa preto zalievať radšej menej, ale častejšie. Rovnako ako uhorky vo vlhkých rokoch trpia múčnatkou uhorkovou.
Pestovanie patizónov
Semená je možné vysievať priamo na záhon alebo rastliny predpestovať a von vysadiť až po troch králoch. Ak budete patizóny predpestovávať, zasaďte do kvetináča s minimálnym priemerom 80 x 80 mm 3 semená v polovici apríla a po vzídení nechajte najsilnejšiu rastlinu dorásť do štádia pravých listov.
Na záhon ich potom vysaďte v polovici mája, až nebudú hroziť mrazy. Priamy výsev do voľnej pôdy je vhodný v teplejších a chránených polohách. Semená vysajte po dvoch, do hĺbky 23–30 mm, v poslednej dekáde apríla do sponu 1,5 až 1 m.
Vzdialenosť rastlín pri výsadbe zo sadiva je rovnaká. Rastliny nenechajte zaburiniť a doprajte im výdatnú a pravidelnú zálievku.
Patizóny sú ideálnou potravinou na chudnutie
Plody sú plné vody, vitamínov, minerálov a majú nízky obsah kalórií. Sú nápomocné pri odstraňovaní škodlivín z čriev, podporujú trávenie, regenerujú organizmus.
Obsahujú napríklad železo a draslík, majú nízky obsah sodíka. Vďaka minimálnemu obsahu sacharidov sa odporúčajú aj pre diabetikov.
Najlepší je zber malých plodov pár dní po odkvitnutí. Upravujú sa podobne ako cuketa – patizóny môžete vyprážať, plniť mäsom, pridávať do krémových polievok, surový použiť do šalátov.
Je rýchlo mäkký, takže sa hodí napríklad aj na prípravu rôznych minútok a dá sa konzervovať v sladkokyslom náleve tak ako uhorky – nakladačky. Staršie plody môžete skladovať.