Jedľa španielska - Abies pinsapo - semená - 7 ks
Jedľa španielska je endemitom južného Španielska a severného Maroka. V súčasnosti v tejto oblasti patrí medzi ohrozené druhy.
Tento dekoratívny ihličnan sa hojne využíva ako solitéra v záhradách a parkoch. V našom podnebí sa jedli španielskej darí na teplejšom a chránenom stanovisku na slnku či miernom tieni.
Ihličie je umiestnené netradične kolmo k vetvám a špirálovito ich obtáčajú.
Tento kultivar rastie veľmi pomaly, v dospelosti dorastá okolo 20 m.
Zo semien sa extrahujú silice, ktoré sa používajú v marockej ľudovej medicíne na liečbu dýchacieho ústrojenstva.
Ako si vypestovať jedľu?
- Výsev semien prebieha v jari alebo začiatkom jesene.
- Pred samotným výsevom semená namočíme na 1 deň do vody a potom sa vykoná studená stratifikácia po dobu 30 dní pri teplote 4 °C.
- Semená sa vysievajú do spareného substrátu.
- Hĺbka výsevu je 1–2 cm.
- Doba klíčenia je cca 20–40 dní, môže trvať aj dlhšie.
- Stanovisko volíme skôr v polotieni až tieni.
- Pôda by mala byť hlboká, výživná a dostatočne vlhká.
- Odporúčame mierne kyslú pôdu s dostatočnou zásobou humusu.
- Zálievka by mala byť pravidelná, ale substrát nesmie byť príliš premokrený.
- Jedná sa o plne mrazuvzdornú rastlinu.
Overené našimi zákazníkmi
Pozrite si vybrané hodnotenia našich zákazníkov.
Všetko v poriadku.
Beáta O. 23.10.2024
cibuľky, ktoré som si objednala, boli veľmi pekne, a vyzerali v poriadku
Edita M. 16.10.2024
Rychlo a kvalitne.velka spokojnost
Robert B. 04.10.2024