Podobne ako papriky aj zeler má dlhú vegetačnú dobu, začnite s jeho predpestovaním včas
Pokiaľ si sadenice predpestúvate sami, je najvyšší čas na jeho výsev - zeler voňavý, latinsky Apium graveolens, má totiž pomerne dlhú vegetačnú dobu (zeler až 270 dní, stonkový o mesiac kratšie). Na klíčenia postačí semenám teplota okolo 15°C (vyklíčia do mesiaca, pri vyššej teplote vyklíčia i do týždňa). Patria medzi jedny z najaromatickejších zelenín u nás pestovaných. Jeho slovenský názov, pochádza z nemeckého Zeller a u nás sa začal používať až v druhej polovici 19. storočia, do tej doby bol nazývaný opichom.
Vybrať si môžeme z viacerých variantov, najčastejšie pestovanými sú však:
- Je teplomilný.
- Má vysoké nároky na živiny (na rozdiel od niektorých iných zelenín vyžaduje výdatné hnojenie, najlepšie maštaľným hnojom alebo kompostom, počas vegetácie mnoho pestovateľov odporúča aj prihnojovanie priemyselnými hnojivami).
- Počas vegetácie potrebuje výdatne zalievať, nesmie byť však premokrený.
- Sadenice predpestované doma alebo v skleníku vysádzame na pripravené záhony radšej až po zmrznutých (sú chúlostivé na chlad) do sponu 30x40 cm.
- Odstraňujeme priebežne zvädnuté spodné listy a odrezávame korienky, ktoré z buľvy vyrastajú nad povrchom pôdy.
- Buľvy zbierame približne 200 dní od výsadby pred príchodom mrazíkov - listy odkrútime, môžeme ich usušiť, korene skrátime a buľvy potom uskladníme ako inú koreňovú zeleninu.
- Rastliny bývajú napádané hubovou chorobou tzv. septoriózou listov, proti nej ich preventívne ošetrujeme (tam kde sa táto choroba vyskytla, je možno zeler vysadiť až po štyroch rokoch!)
- Na výživu je podobne náročný ako buľvový zeler.
- Sadenice vysádzame tiež až po zmrznutých, do sponu 50x50 cm.
- Zberáme dobre vyvinuté listy, odrezávame (neodtrhávame ich), konzumnou časťou sú len stopky.
- Stopky listov majú veľmi jemnú, zaujímavú chuť a vôňu.
- Súčasné odrody ponúkané na trhu sú tzv. samobieliace, už sa nemusia bieliť ako u odrôd starších.
Nielen vňať, ale aj dužina buliev obsahuje mnoho dôležitých látok, ako sú bielkoviny, vitamíny B1, B2, PP, významné množstvo vitamínu C, aj rad minerálnych látok. Ďalej silice s obsahom apiolu, a myristicin, flavonoidy a ďalšie liečivé látky, vďaka ktorým sa zeler uplatňuje aj v čajoch s močopudnými účinkami, podporuje trávenie a tíši bolesti. Telu dodá veľa dôležitých látok, ale minimum kalórií, je tak vhodný aj pri diéte.
V kuchyni ho môžeme využiť do šalátov či nátierok, táto kombinácia je častá napríklad vo výbornej francúzskej kuchyni. Varený zeler sa používa v masových polievkach, omáčkach, môžeme ho aj smažiť ako rezne, zapekať so syrom, dobrý je aj naložený v sladkokyslom náleve.