Portulaka - netradičná listová zelenina
Portulaka je pohľadnou rastlinou, aj keď nie tak ako žiarivá skrutka veľkokvetá. Táto listová zelenina je na pestovanie nenáročná. Je bohatá na omega 3 kyseliny, ďalej obsahuje vitamíny A, C, B a karotenoidy, z minerálov horčík, vápnik, draslík a železo, chlorofyl, vlákninu a ďalšie prospešné látky typické pre listovú zeleninu.
Chuť je mierne kyslastá a šťavnatá. Listy skrutky sa hodia do šalátov alebo sa dajú tepelne upraviť ako špenát. Využiť sa dajú ako listy, tak stonky aj puky. Podusením či orestovaním získate vynikajúcu zeleninovú prílohu.
V ľudovom liečiteľstve bola rastlina veľmi obľúbená. Vďaka jej vysokému obsahu vitamínov a ďalších prospešných látok sa používala na liečbu mnohých chorôb. Štáva sa používala na zníženie horúčky, na zlepšenie trávenia, zníženie hladiny cholesterolu a pod.
Pestovať môžete pôvodný druh Portulaka zlatá (Portulacea oleracea), ktorá je dôvodom z južnej Európy. Ide o plazivú, pôdopokryvnú rastlinu s dužinatými lístkami.
Vyšľachtená portulaka ponúka hojnú úrodu. Napriek tomu, že nie je poliehavá, bujne rastie do šírky a môže slúžiť aj ako nenáročný podrast pod vyššími rastlinami. Na záhonoch vďaka jej hustému porastu nerastie burina, máloktorému sa sem podarí preniknúť.
Pestovanie portulaky
Semená môžete vysievať v máji a následne po celé leto. Je možné si tiež za oknom predpestovať sadeničky a po zmrznutých ich tiež vysadiť, zber chutných listov potom bude o niečo skôr.
Zberať ju možno už mesiac po výsadbe a výsevy postupne opakovať, aby sme mali listy až do zimy. Rastlina má hlboké korene, preto nie je náročná na vlahu, listy tiež vedia udržať vodu. Po zbere ju servírujte čo najrýchlejšie, pretože čoskoro zvädne a stratí svoju šťavnatosť.