Rakytník rešetliakový a jeho liečivá sila
Jedna oranžová bobuľa tohto ovocného kríka obsahuje dennú odporúčanú dávku vitamínu C pre zvýšenie vašej imunity v zimných mesiacoch.
Čo rakytník obsahuje a liečivé účinky látok v ňom obsiahnutých:
vitamín C a P – vitamín P nie len že posilňuje kapiláry ciev, ale tiež svojou prítomnosťou zabraňuje rozkladu vitamínu C a zvyšuje jeho pôsobenie. Touto skutočnosťou sa vysvetľuje vysoká odolnosť vitamínu C v plodoch rakytníka, ktorý sa dobre uchováva aj pri sušení a tepelnom spracovaní. Rakytník obsahuje v priemere až 24x viac vitamínu C než citrón a 18x viac než kiwi.
vitamín E – omladzuje a regeneruje pokožku, ovplyvňuje rast tkanív, pôsobí na plodnosť a srdcové problémy, neutralizuje voľné radikály.
vitamín K – zvyšuje zrážanlivosť krvi, jeho nedostatok vedie k poruchám zrážanlivosti krvi, krvácaniu z rôznych orgánov a tkanív a tvorbe modrín.
provitamín A (beta karotén) – v organizme sa mení na vitamín A, má antioxidačné účinky, znižuje hladinu cholesterolu, napomáha zlepšovať zrak, funkciu pľúc, hrubého čreva, prostaty a mozgu. Množstvo karoténu (provitamínu) je niekoľkokrát vyššie než v mrkve a tekvici.
provitamín D – v organizme sa mení na ďalšie druhy vitamínu D, je nevyhnutnou súčasťou v dobe rastu detí, podporuje rast kostí a posilňuje ich v starobe.
triesloviny – majú schopnosť účinne pôsobiť pri hnačke a krvácaní v tráviacom ústrojenstve. Celkovo napomáhajú pri zápaloch v žalúdku a črevách, pri vonkajšom použití na kožu a sliznice majú sťahujúci, protizápalový a antibakteriálny účinok. V menšom množstve sú účinné látky obsadené aj v listoch.
Pre rakytník vyberieme slnečné stanovisko. Porastie aj na kamenitých a piesočnatých pôdach, ktoré by mali mať skôr zásaditú alebo neutrálnu reakciu. Vhodný je k pestovaniu na svahoch, ktoré spevňuje hlboko rastúcimi koreňmi. Jedná sa o dvojdomú rastlinu. Pohlavie sa rozpozná až u štvorročných sadeníc. Púčiky samčích rastlín rašia hustejšie a sú väčšie. Aby bola úroda bohatá pestujeme ho v skupinách, kde prevažujú samičie rastliny. Plody dozrievajú v septembri až októbri. So zberom neotáľame, v prezrelých plodoch sa znižuje obsah hodnotných látok.