Vypestujte si s nami lahodnú mrkvu
Medzinárodný deň mrkvy pripadá na 4. apríla. Je to jedna z najviac univerzálnych a zdravých zelenín, ktorú máme. Hoci to môže znieť ako niečo nevýznamné, je to skvelá výhovorka, prečo si mrkvu znova vychutnať alebo vyskúšať nový recept.
Mrkvy sú nielen chutné samy o sebe, či už surové alebo varené, ale vďaka svojej všestrannosti je možné s nimi naozaj kreatívne pracovať. Môžu byť súčasťou receptov na raňajky, obed, večeru, desiaty aj dezerty, takže možností, ako si tento výživný potravinársky tovar užiť, je naozaj veľa.
Napríklad mrkvy možno použiť na prípravu smoothie, polievok, šalátov, vyprážaných jedál, cestovín a dokonca aj mrkvovej torty pre sladký záver. Okrem vyskúšania nových receptov s mrkvou si môžete naštudovať viac o rôznych typoch mrkví.
Okrem štandardných dlhých, štíhlych a oranžových mrkví existujú aj mrkvy v rôznych farbách, vrátane fialovej, žltej a bielej. Vyskúšajte si ju vypestovať vo svojej záhradke. Návod pre vás máme pripravený nižšie.
Ako na pestovanie?
Semená obľúbenej koreňovej zeleniny sa vysievajú priamo na vonkajší záhon od marca do apríla, pričom hĺbka výsevu by mala byť 1–2 cm a ideálna spona je 30 x 15 cm. Stanovište by malo byť slnečné a pôda neutrálna až slabo zásaditá s dostatkom živín. Mrkvy treba pravidelne a dostatočne zalievať, ale neodporúča sa hnojenie priamo hnojom a pestovanie v kameninovej pôde.